SES TERAPİ TEKNİKLERİNİN PRENSİPLERİ
Ses terapisi sesinizin davranışını değiştirebilecek herhangi bir teknik olabilir. Aronson’un bahsettiği gibi “Ses terapisi, sesin kişisel/sosyal ve mesleki ihtiyaçları yeterli bir seviyeye getirmek için yapılan davranışsal uygulamalardır”.
Geleneksel ses terapi egzersizleri şunları içerir: Duruş, rahatlama, nefes almak, ses artikülasyonu. Tüm ses terapilerinin asıl amacı hedef sestir. Hedef ses hastanın anatomik ve fizyolojik kapasite olarak verebildiği en iyi sestir.
Hedef ses hastanın fizyolojik ve anatomik kapasitesine en uygun olabilecek sestir. Sesi değiştirmek için sesin nasıl oluştuğunu bilmek gereklidir. Vokal foldların arasında (Bir başka değişle glottik temas bölgesinde) mikrofizyolojik ipuçları bulunmaktadır. Basit ve kısa bir şekilde söylemek gerekirse, terapi, glottik temas bölgesinin optimal şartları sağlamak üzere yer değişimidir. Anatomik olarak bu bölge, maksimum elastisite ve güç için en uygun yerdir. Ayrıca bu bölge travma karşısındaki maksimum dayanımı gösterir.
Normal sesin beş özelliği vardır: İşitilebilir ses şiddeti, sürdürülebilir hijyen, esneklik, sahibini yansıtan ve memnuniyet veren bir ses nomal sınırlarda değerlendirilir.